jul 14, 2015 0

Bloembollen planten

Het planten van bloembollen is een eenvoudige klus. U kunt dit zelf prima uitvoeren of samen met uw kinderen en/of kleinkinderen. Ze zullen in het voorjaar genieten van het vrolijke voorjaar. Succes verzekerd!

Waar kunt u bloembollen planten?

Bloembollen planten kan eigenlijk overal. In potten, bloembakken of border. Zelfs in het gazon is een goede optie. Let er wel op dat de bloembollen niet in een te natte grond staan. Een goede afwatering in bloempotten of border is dus van belang.

Bloembollen in bloembakken

Maak van uw bloembakken een mini-tuin! Door de bloembollen in etages aan te planten kunt u de bloeiperiode aanzienlijk verlengen. Etagebeplanting is het boven elkaar poten van de bloembollen. Plant de grootste bloembollen onderin de bloempot. Als laatste worden de kleinste aangeplant. Let op dat de bloeiperiode van de bloembollen elkaar opvolgen.

Bloembollen in border

Een goede plaats om bloembollen aan te planten is een plekje waar u ze vanuit uw woning makkelijk kunt zien. Plant de bloembollen op de voorgrond van uw border. Een goede plek is daar waar uw vaste planten staan. De avste planten bloeien in de zomer maar sterven veelal af in de winter. Om deze kale plekken op te vullen kunt u prima gebruik maken van bloembollen.

Bloembollen in gazon

Zelfs in het gazon kunt u bloembollen planten! Het gras hoeft pas in het voorjaar weer te maaien te worden. U heeft dus een aantal maanden om de bloembollen te laten bloeien. Kies voor bloembollen die verwilderen. Dit betekend dat de aangeplanten groepjes inde loop der tijd steeds groter zullen uitgroeien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan crocussen of sneeuwklokjes.

Hoe plant u bloembollen?

Het mooist effect bereikt u door de bloembollen in groepjes aan te planten. Zo komen de bloembollen het beste tot hun recht.
Een goede vuistregel voor de juiste plantdiepte is het aanhouden van 2 x de hoogte van de bloembol. Graaf een gat of gebruik een bollenplanter. Begin met een laagje potgrond onder in het gat. Plant de bloembollen op het laagje potgrond en druk ze iets aan. Bedek vervolgens de bloembollen met aarde en druk ook deze zachtjes aan. Let er bij het planten op dat het puntje van de bloembol omhoog wijst.

Wanneer plant u de bloembollen?

Voorjaarsbloeiende bloembollen plant u in het najaar tot het begin van de winter. Dan bloeien de bollen in het voorjaar het mooist. Vergeten? Plant dan de bollen begin volgend jaar. De bloembollen komen dan ook uit. De bloemen worden hooguit iets minder lang.