jul 14, 2015 0

Kuipplanten verpotten

Planten hebben regelmatig voldoende voeding en leefruimte nodig. Planten welke in de border geplant staat kunnen vrij hun wortels ontwikkelen. Voor kuipplanten is dat echter een ander verhaal. Zij staan immers in een pot of kuip en doen van daaruit hun best om uw terras op te fleuren. We zullen deze planten extra moeten verwennen om ze tot volle glorie te laten stralen.

Verversen en verpotten van kuipplanten

U doet er verstandig aan om uw meerjarige kuipplanten van een grotere pot met nieuwe potgrond te voorzien. Nodig, want een kuipplant beschikt maar over een beperkte hoeveelheid potgrond. Daarin raakt voeding uitgeput zodat wortelgroei stagneert. Verpot langlevende potplanten daarom elke 2 jaar. De vuistregel is dat de nieuwe pot minstens 5 cm breder en hoger dient te zijn.

Hoe verpot u kuipplanten?

Neem de wortelkluit uit de pot en verwijder de losse aarde. Bij grote potten kunt u ook alleen het bovenste grondlaagje verversen. Tevens is het nu een goed moment om oude en afgestorven wortels weg te snoeien. Zo houdt u meteen een kleinere kluit over. Handig voor als u de plant in dezelfde pot wilt terug planten. Reinig wel altijd eerste de oude pot met warm water en een borstel. Schimmelsporen verdwijnen zo gemakkelijk uit de oude pot. Druk de aarde goed aan rondom de wortels en geef water. Zet de kuipplant dan op een lichte plek, maar nog even uit de felle zon.

Naarmate de plant ouder wordt neemt ook de wortel omvang toe. Verpot langlevende potplanten daarom elke 2 jaar. De vuistregel is dat de nieuwe pot minstens 5 cm breder en hoger dient te zijn.

Voeding voor kuipplanten

Nieuwe potgrond bevat voeding voor ongeveer zes weken, daarna kunt u af en toe bijmesten. Zo blijven de kuipplanten goed groeien en zullen ze weer volop bloemen vormen!